Pormestariehdokkaat vastaavat

Valtio on vetäytymässä asuntomarkkinoilta, kun se vähentää kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon tarkoitettuja tukia. Samalla se vähentää asuntopoliittista toimija-rooliaan. Asuntomme-lehti kysyi Helsingin ja Tampereen kolmen suurimman puolueen pormestariehdokkailta, miten he toimisivat tässä tilanteessa pormestarina.

Helsinki
Atte Harjanne, Vihreät
Riippumatta siitä, mitä hallitus tekee, on Helsingin varmistettava, että täältä löytyy koteja erilaisiin elämäntilanteisiin kohtuullisin kustannuksin. Tärkein asia on rakentaa riittävästi asuntoja, sillä tarjonnan vastaaminen kysyntään on viime kädessä keskeisin keino vaikuttaa hintoihin. Erityisesti kannattaa kaavoittaa asuntoja vanhoille teollisuusalueille, tyhjien toimistotilojen tilalle, tienvarsiin ja joutomaille, ja rakentaa kaupunkia sujuvan joukkoliikenteen varaan, jotta Helsinki kasvaa kestävästi asukkaiden, luonnon ja ilmaston näkökulmasta.
Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonnasta on huolehdittava ja kaavoitettava sekoittavasti niin, etteivät asuinalueiden todellisuudet pääse liiaksi eriytymään. Opiskelija-asuntoja kannattaa rakentaa ennen kaikkea oppilaitosten ja kampusten tuntumaan. Riittävillä sosiaalisen asumisen mahdollisuuksilla on poistettava asunnottomuus ja avittettava erityistä tukea tarvitsevia.

Helsinki
Eveliina Heinäluoma, SDP
Hallituksen lyhytnäköinen asuntopolitiikka uhkaa romuttaa kohtuuhintaisen asuntotuotannon edellytykset Suomessa. Erityisen kovaa tämä iskee Helsinkiin: asuntopoliittiset työkalut olisivat avaimina kaupunkimme moneen haasteeseen, kuten kaupunginosien eriytymisen ehkäisyyn, osaajapulaan ja kasvun pullonkauloihin.
Hallituksen toimettomuus vaatii Helsingiltä tulevina vuosina kunnianhimoisia toimia. Siksi olen SDP:n pormestariehdokkaana esittänyt asuntoinvestointiohjelmaa, jolla kaupunki panostaisi kohtuuhintaiseen asumiseen tasaisesti ympäri kaupunkia, lähiöiden kunnostamiseen sekä raideliikenneinvestointien nopeuttamiseen.
Useammalle vuodelle ajoittuvalla ohjelmalla toisimme tarjolle muun muassa lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, toteuttaisimme kaupungin oman asumisoikeusasuntotuotannon, rakentaisimme senioriasuntoja sekä tukisimme opiskelijoiden asumista. Lisäksi vauhdittaisimme asemanseutujen turvallisuuden ja viihtyisyyden parannuksia. Tavoitteenani on Helsinki, joka ei jakaudu hyviin ja huonoihin alueisiin, ja jossa myös pienituloisilla on varaa asua.

Helsinki
Daniel Sazonov
Helsingissä asumisen täytyy olla järkevän hintaista, tarjolla tulee olla erilaista asumista ja Helsingin eri asuinalueiden kehityksen tasapainoista. Olemme pitäneet tästä peruslinjasta pitkäjänteisesti kiinni – ja pidämme edelleen.
Olemme myös nostaneet erityisen huomion kohteeksi asunnottomuustyön ja onnistuneet viime vuosina vähentämään pitkäaikaisasunnottomuutta merkittävästi. Jokaiselle on oikeus kotiin.
Jotta kaikilla on mahdollisuus kotiin, on kaupungin huolehdittava asuntotuotannon edellytyksistä ennen kaikkea riittävällä kaavoituksella.
Helsingissä on rakennettu viime vuonna ennätykselliset 8 179 asuntoa. Riittävä tarjonta pitää asumisen hinnat aisoissa. Pääkaupunkiseudulla on kova vetovoima edelleen, vaikka vapaarahoitteisten asuntojen hinnat ja vuokratasot ovatkin huipustaan tulleet alaspäin.
On tärkeää varmistaa, että myöskään tulevaisuudessa kaupungin toimet eivät muodosta pullonkaulaa uusien asuntojen rakentamiselle. Erityisesti kaupungin käsissä on kaupungin eri alueiden kehittämien, kaavoitus ja sujuvat rakentamisen prosessit.
Myös uusia avauksia tarvitaan. Helsingissä tällainen on uusi vuokralta omaksi -malli, jonka tavoitteena on mahdollistaa yhä useammalle pääsy omistusasumiseen.

Tampere
Ilmari Nurminen
Oikeus kotiin karkaamassa nykypolitiikan seurauksena
Tampereen pormestariksi ehdolla oleva Ilmari Nurminen muistuttaa, että politiikka on se keino, jolla voidaan vaikuttaa vuokratasoon ja siihen, pystyykö kaupunki varmistamaan kohtuuhintaisen asuntotuotannon määrän. Nykyisen hallituksen politiikka vie Nurmisen mielestä ihmisiltä perusoikeuden kotiin.
Tamperelaisilla poliitikoilla on Nurmisen mukaan tahtotila tarjota ara-asuntoja jatkossakin kaupunkilaisille huolimatta valtion toimenpiteistä. Kaupungin tavoitteena on saada tuotettua vuosittain 700 ara-asuntoa, ja siinä on viime vuosina myös onnistuttu.
– Kaupunki on tarjonnut toimijoille kohtuuhintaisia tontteja eli tukenut tavoitteen saavuttamista kaavoituksen ja maankäytön keinoin. Korkotason laskukin on auttanut tilannetta. Kuntien rooli on selvästi kasvanut, kun valtio vetäytyy asuntopolitiikan toteuttajana muun muassa vähentämällä ara-tukia, siirtämällä tuet Valtion asuntorahastosta valtion budjettiin ja muuttamalla ara-asuntojen rahoitusjärjestelmää. Tällainen toiminta tulee väistämättä vähentämään tulevina vuosina kohtuuhintaisten asuntojen määrää ja nostamaan asumiskustannuksia, toteaa Nurminen, ja muistuttaa vaikutuksen olevan yhteiskunnallisesti laajempikin.
– Kun ihmisillä ei ole varaa asua lähellä työpaikkoja, elinkeinoelämä tulee kärsimään työvoimapulasta. Kohtuuhintaisten asuntojen puute lisää myös asunnottomuutta. Oikeus kotiin on karkaamassa ihmisten ulottumattomiin nykyisen politiikan seurauksena.
Tuotantotukien leikkausten lisäksi Nurminen pitää erittäin huolestuttavana asiana sitä, että samanaikaisesti sosiaaliturvaa ja asumistukea on leikattu.
– Tampereella jo 2500 asukasta on jo saanut Kelalta kehotuksen etsiä halvempaa asuntoa. Selvitimme, että halvempia asuntoja ei ole tarjolla, joten asukkaalle esitetty vaade on kohtuuton. Kun vielä vähennetään kohtuuhintaisten asuntojen rakentamisen mahdollisuuksia, markkinaehtoisuuteen nojaama politiikka ajaa pienituloiset ihmiset todella ahtaalle. Kodin pitäisi kuitenkin olla jokaiselle ihmiselle perusoikeus, muistuttaa Nurminen.
Valtiolla pitäisi Nurmisen mielestä olla päinvastoin vahvempi rooli asuntopolitiikassa erityisesti nykyisessä suhdannetilanteessa, jossa vapaarahoitteista tuotantoa ei synny. Asuntotuotannon turvaaminen on ainoa keino pitää asumisen kustannuksia kohtuullisina ja auttaa myös rakennusalaa ajautumasta syvempään ahdinkoon ja rakentajia työttömyyteen.
– Pormestarina varmistaisin, että kaupunki käyttäisi kaikki käytettävissä olevat keinot nimenomaan kohtuuhintaisten asuntojen riittävään tuotantoon. Samalla haluaisin olla se ääni, joka muistuttaa myös valtion suuntaan ihmisten perusoikeudesta kotiin, ja että ihmisillä pitää olla riittävät pelimerkit rakentaa elämäänsä, painottaa Nurminen.
Ilmari Nurminen toteaa, että sosiaaliturvaa pitää uudistaa, mutta leikkauspolitiikka ei ole oikea keino siihen. Työnteosta ei pitäisi rangaista, ja viedä ihmisiltä pelimerkkejä rakentaa elämäänsä.

Tampere
Kalervo Kummola, Kokoomus
Tampereen asuntomarkkinatilanne on edelleen haastava, asuntoaloitukset olivat alkuvuodesta vähäisiä ja valtaosa niistä on ARAn rahoittamaa tai kaupunkikonsernin omaa kohtuuhintaista asuntotuotantoa. Tampereella on päätetty määräaikaisista täsmätoimenpiteistä rakentamisen vauhdittamiseksi. Toimenpiteet ovat voimassa 30.6.2025 saakka. Vuokravapautusten ansiosta asuntoaloitusten määrä on kasvanut edellisvuotta suuremmaksi ja loppuvuodesta 2024 myös vapaarahoitteisen asuntotuotannon aloitukset ovat lisääntyneet.
Tampereella nopeutetaan tonttikiertoa siirtämällä jatkuvaan hakuun sellaiset tontit, joista rakentaja on luopunut tai jos tontti on jäänyt ilman rakentajaa. Tampere mahdollistaa varattujen tonttien rahoitus- ja hallintamuotoon muuttamisen muuhun asuntotuotantoon niissä tapauksissa, kun se edistää tontin ja alueen nopeaa rakentumista. Usealle kehittäjälle varattujen yhteispysäköinnin vaativien tonttien osalta mahdollistetaan menettely, jossa voidaan etsiä uusi kumppani luopuneen varaajan tilalle, jos tämä varmistaa toteutuksen nopean käynnistymisen. Toteutus- ja maankäyttösopimuksissa voidaan soveltaa pidempiä rakentamisvelvoiteaikoja, jotta voidaan huolehtia sopimusten syntymisestä ja asemakaavojen vahvistumisesta. Kaupunki voi vastaanottaa rakentamattoman rakennusoikeuden sopimuskorvauksena. Yhtiöille voidaan myöntää hakemuksesta määräaikainen vapautus maanvuokrien maksusta. Rakennusvalvontaviranomainen tekee myös oman osansa tilanteen helpottamiseksi.
Kaupunkikonsernin omat asuntoyhteisöt (VTS, TVA ja POAS) toimivat aktiivisesti käynnistäen uusia hankkeita ja vastaavat merkittävästä määrästä uusien vuokra-asuntojen toteutusta.
Myös Tampereen Vihreiden Jaakko Mustakalliolle annettiin mahdollisuus vastata kysymykseen, mutta hän ei toimittanut vastaustaan.