Kokoomus haluaa ARAn asemaan isoja muutoksia

Kokoomus otti odotetusti paalupaikan kevään eduskuntavaaleissa ja pääsee muodostamaan maahan hallitusta. Suomi palasi vaaleissa takaisin kolmen suuren puolueen aikaan sitten vuoden 2011 eduskuntavaalien. Tuolloin PS murtautui suomalaiseen puoluekenttään pirstoen sen pysyvät rakenteet. 

Perussuomalaiset ovat uusi keskustapuolue. Keskusta ei ole enää yhdessäkään vaalipiirissä suurin puolue. Keskusta menetti kannatustaan maakuntien ykköskaupungeissa ja aiemmin vahvoissa seutukaupungeissa perussuomalaisillle. Perussuomalaiset tulivat rytinällä myös kasvukeskusten kehyskuntiin.

Perussuomalaiset ovat maaseudun vähäväkisten uusi puolue ja otti kannatuksensa turvin keskustalta eduskunnassa maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajuuden, joka oli ollut sen hallusssa vuosikymmenet. Tämä on selvä viesti myös viljelijäyrittäjille, että uusi vaikuttamisen väylä on PS eikä keskusta. Perussuomalaisten vaalivoiton perusta laskettiin jo kunta- ja aluevaaleissa, kun puolue onnistui samaan enemmän naisia ehdolle.

Kokoomuksen mainio ehdokasasettelu takasi sille vaalivoiton. Puoluebarometreistä tiedettiin, että eniten luottamusta herättää turvallisuus- ja talousasioissa kokoomus. Nämä vaaliteemat olivat vahvasti esillä, mikä vauhditti kokoomuksen voittoa. 

Tätä kirjoittaessa näyttää vahvalta, että maahan syntyy porvarihallitus (kokoomus, perussuomalaiset, rkp ja kd). Hallituksen enemmistö lepää eduskunnassa alle 110 kansanedustajan varassa, kun aiempi politiikan perussääntö on ollut, että yli 115 paikkaa tarvitaan vakaan enemmistöhallituksen muodostamiseksi. Sellainen saataisiin synnytettyä sinipuna -vaihtoehdosta.

Vaalituloksen perusteella eduskuntaryhmät saivat suuruusjärjestyksessä valita eri valiokuntien puheenjohtajuudet. Asuntoasioita käsittelevän ympäristövaliokunnan puheenjohtajuuden ottivat vihreät. Kun kyseessä on oppositiopuolue ja hallituksen enemmistö on niukka, tulee edunvalvojien huolehtia myös eduskunnasta enemmän. Normiolosuhteissa on riittänyt hallituksen esityksen sisällön varmistaminen.

Kokoomusvetoinen porvarihallitus haluaa kohdentaa sosiaalisen asuntotuotannon vain erityisryhmille. Asuntorahaston varoja halutaan purkaa ja ohjata osa asuntotuotannon edellytysten parantamiseen. Näitä voivat olla esimerkiksi kasvukeskusten ratikkahankkeet, jotka tunnetusti vivuttavat hyvin yksityistä asuntotuotantoa.

Asumistuki joutuu ison remontin kohteeksi ja edessä on myös leikkauksia, joita perustellaan työn tekemisen kannusteiden parantamisella: ”työn vastaanottamisen tulee olla aina kannatavampaa kuin kotiin jäänti.” Sosiaaliturvaetuuksien indeksit joutuvat todennäköisesti jäädytykseen usemmaksi vuodeksi, koska on teknisesti helppo juustohöyläkeino vähentää valtion menoja.

Kaavajärjestelmä menee muutokseen porvarihallituksen aikana, koska maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistus lässähti Marinin hallituskaudella. Maanomistajien aloiteoikeutta ja kumppanuuskaavoitusta halutaan vahvistaa sekä vähentää kaavajärjestelmän sitovuutta vähintäänkin maakuntatasolla. 

Kokoomus saa hallituksessa määritellä asuntopolitiikan linjan ja sen edustajia on monessa alan etujärjestöissä merkittävillä paikoilla. He tulevat saamaan aiempaa enemmän puhevaltaa hallituksen asunto- ja maankäyttöpolitiikassa.

Vuokralaisten on hyvä olla aktiivisia omassa edunvalvontatyössään. Edessä on enemmänkin torjuntavoittoja kuin jäsenten etuja edistäviä uudistuksia. Menestystä arvokkaaseen työhönne.


Sauli Hievanen
Osakas, johtaja neuvonantaja
Miltton Networks

Takaisin sivun alkuun⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠