Lakineuvojamme vastaa

Vihreäkantinen Suomen lakikirja taustallaan värikkäitä kerrostaloja.

Lähetä kysymyksiä lakineuvojalle Asuntomme-lehdessä julkaistavaksi: toimisto@vuokralaiset.fi


Mitä voin tehdä yläkerran naapurin häiritsevälle yöelämälle?


Kysymys:
Yläkerran naapurini elää öisin. Hän ei metelöi voimakasta musiikkia kuunnellen, mutta tekee kotitöitä, kuten tiskaa, imuroi ja pesee pyykkiä jopa kolmen aikaan yöllä. Mitä voin tehdä, sillä naapurini vuorokausirytmi häiritsee minun elämääni?

Vastaus:
Häiritsevästä elämästä tulee olla yhteydessä vuokranantajaan ja isännöitsijään, sillä heillä on lain suomat edellytykset puuttua asiaan. Yhtiön järjestyssäännöissä yleensä määritellään hiljaisuuden aika sekä mahdollisesti annetaan muita määräyksiä melun vähentämiseksi ja asumisrauhan turvaamiseksi. Jokaisen asukkaan tulee kunnioittaa järjestyssääntöjä ja hiljaisuusaikoja esimerkiksi kodinkoneiden käytön osalta. Muita huomioivaa käytöstä tavoitellaan myös taloyhtiön yhteisissä tiloissa, kuten saunoissa, ulkoiluväline varastoissa ja pesutuvissa.

Jos haluaa käyttää pesukoneita yösähköllä, kannattaa tarkistaa pesukoneensa desibelitaso ja varmistaa vielä naapurilta, kuuluuko pesukoneen käyntiääni. Asuntojen osalta päiväajan (klo 7–22) keskiäänitaso ei saa ylittää 35 desibeliä. Yöaikana (klo 22–7) on oltava hiljaisempaa, eikä keskiäänitaso saa yöllä ylittää 30 desibeliä.

Kaikki seinien läpi kantavat äänet eivät kuitenkaan ole häiritsevää elämää. Esimerkiksi päiväsaikaan tapahtuvat koiran satunnaiset haukahdukset tai kohtuullisen kestoinen pianonsoiton harjoittelu kuuluvat normaaleihin asumisen ääniin.

Voit myös itse laittaa naapurille ystävällisen kirjeen asiasta ja pyytää häntä huomioimaan naapurien yörauha. Kannattaa myös kysyä muilta naapureilta, kuuluuko heille häiritseviä ääniä. Useamman naapurin yhteinen yhteydenotto antaa paremmat mahdollisuudet puuttua häiritsevään elämään.

Vuokranantajan tai yhtiön on ensin annettava asukkaalle varoitus häiritsevästä elämästä. Varoituksen toimiessa toivotulla tavalla elämä talossa normalisoituu. Mikäli häiritsevä elämä jatkuu, tulee tehdä uusi häiriöilmoitus. Varoituksen antamisen jälkeen, jos tilanne uusiutuu, on vuokranantajalla mahdollisuus purkaa asukkaan vuokrasopimus tai yhtiö voi käynnistää huoneistoon hallintaanoton. 


Takaisin sivun alkuun