Taloissa on yhä vaikeaa tehdä stoppi tupakoinnille

Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama hymyilemässä korvissaan punaiset helmikorvakorut ja päällään tumma kauluspaita.

Uudistettu tupakkalaki ei ole tuonut selkeää parannusta asuinyhteisöjen tupakkaongelmiin. Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama kävi Vuokralaispäivillä kertomassa, miksi tupakoinnin aiheuttamat ongelmat ovat yhä yleisiä.

Tupakkalain ylevänä tavoitteena on, ettei kukaan joudu vastoin tahtoaan altistumaan tupakansavulle. Vaikka tahtotila on hyvä, käytännössä lain toteutus on usein vaikeaa.

– Tupakkalaki ei kiellä lähtökohtaisesti tupakointia asunnon sisä- tai ulkotiloissa, vaikka kieltääkin sen yhteisten tilojen osalta. Asunnon osalta kieltäminen on hankalaa, koska vastaan tulee muun muassa perustuslain antama ihmisen itsemääräämisoikeus, totesi Valkama.

Tupakointi voidaan kuitenkin kieltää asunnoissa vuokrasopimuksella tai hakemalla kunnalta tupakointikielto taloon.

– Uudistaloissa on helppoa määrätä tupakointikielto alusta lähtien, mutta vanhemmissa taloissa voimassa oleviin sopimuksiin ei voi tehdä yksipuolista muutosta eli niissä taloissa voi olla asuntoja, joissa tupakointi on kielletty ja niitä, joissa se ei ole kielletty. Asukkaan on kuitenkin muistettava, että jos omassa sopimuksessa on tupakointikielto, sitä on noudatettava, ja sopimuksen rikkominen on irtisanomisperuste, muistutti Valkama ja totesi, että asukas joutuu myös korvaamaan taloudellisesti vuokranantajalle tupakoinnista aiheutuneet vahingot.

Valkaman mukaan tupakoinnin aiheuttamien haittojen selvittäminen on hankalaa. Savun määrä ja kulkeutuminen voivat vaihdella nopeastikin, ja asiaan vaikuttavat myös tupakoinnin määrä, sääolosuhteet ja asunnon ilmanvaihto.

Ongelman havaittuaan asukkaan tulisi Valkaman mukaan pyrkiä selvittämään asiaa yhdessä asunnon omistajan kanssa. Vasta jos omistaja ei toimi, kannattaa olla yhteydessä terveysviranomaiseen, joka voi velvoittaa kiinteistön omistajan selvittämään ongelmaa.

Laki antaa taloyhtiölle myös mahdollisuuden hakea viranomaisen määräämä tupakointikielto taloon.

– Tupakointikieltohakemuksen tekeminen kunnalle on kuitenkin raskas, hankala ja pitkäkestoinen prosessi. Ja jos ongelma pystytään hoitamaan korjaamalla rakenteita, kieltoa ei pystytä antamaan. Myös kieltojen viranomaisvalvonta voi olla jopa mahdotonta, totesi Valkama.

Toistaiseksi tupakkalaki ei koske sähkösavukkeita, mutta lakia on esitetty asiaa tutkineen työryhmän toimesta laajennettavaksi koskemaan myös niitä.

– Lisäksi on esitetty, että tupakointikielto tulisi myös asuntoyhteisöjen leikkipaikoille, kertoi Valkama.


Yläkuva: 10 vuotta asuntosektorilla juristina toiminut Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama totesi, että asukkaan kannattaa aina ensin yrittää selvittää tupakoinnin aiheuttamia ongelmia asunnon omistajan kanssa.


Takaisin sivun alkuun