Hallitusjäsenyys ei aina ole helppoa – mutta antoisaa se on

Vaaleahiuksinen silmälaseja käyttävä nainen puhumassa mikrofoniin seminaarin lavalla.

Asukkailla on lakisääteinen mahdollisuus olla mukana yhtiötasolla vaikuttamassa ja seuraamassa vuokrataloyhtiön toimintaa. Nea Fagerrothin mukaan on tärkeää muistaa, että sekä yhtiön että asukkaiden tavoite on aina yhteinen hyvä

–Kun yhtiöllä menee hyvin, säästyvät asukkaat turhilta vuokrankorotuksilta ja vastaavasti, kun asukkaat ovat tyytyväisiä, pysyy käyttöaste korkealla ja muun muassa ilkivallasta johtuvat korjauskulut pienempinä, toteaa Nea Fagerroth, jonka mielestä on tärkeää, että asukkaat pääsevät mukaan tekemään yhtiötasolla tärkeitä päätöksiä, ja tuomaan asukkaiden näkemystä asioihin.

– Hallitustoiminta on parhaimmillaan erittäin antoisaa, korostaa Nea, joka on toiminut Espoon Asuntojen hallituksessa asukasjäsenenä nyt kuusi vuotta, eli toista kauttaan.
 

Oma työelämätausta vaikutti ehdolle asettumiseen

Nea mietti aikoinaan pitkään ehdolle asettumistaan, mutta päätyi siihen, että oma tausta yrityshallinnon eri aloilta yhdistettynä asiakeskeisyyteen saattaisi toimia hallituksessa. Äänet riittivät, ja nyt hänellä on puolitoista antoisaa kautta takanaan.

– Hallitustyö eroaa muusta asukastoiminnasta monessa mielessä ihan lähtien siitä, että hallituksen jäsen on henkilökohtaisessa vastuussa kaikista päätöksistä mitä hallitus tekee. Hallitukselle kuuluu pääsääntöisesti kaikki strategiset asiat, isot linjaukset, investoinnit yms.  Päätökset ovat usein kauaskantoisia eli niiden vaikutus näkyy usein vasta seuraavan hallituskauden aikana, kertoo Nea.

– On myös ollut mielenkiintoista nähdä asioiden niin sanottu toinen puoli eli miten kaupungin poliittinen päätöksenteko ohjaa toimintaa sekä suoraan kaupungin oman strategian kautta tavoitteiden asetteluna yritykselle että hallituksen jäsenten kautta. Eli uusiakin asioita hallituksessa oppii, Nea naurahtaa.
 

Aiempi kokemus asukasdemokratiasta tärkeää

Nealla on kokemusta asukastoimikunnan puheenjohtajana ja piirineuvoston puheenjohtajana toimimisesta sekä yhteistyöelimen jäsenyydestä. Asukastoiminta ja yhteisten asioiden ajaminen on siis hänelle jo hyvin tuttua, ja Nean mukaan hallituksen jäsenenä toimimiseen sitä tarvitaan.

Asukasjäsenenä edustetaan yhtiön kaikkia asukkaita, jonka takia verkostoituminen ja tausta asukasdemokratian eri yhteistyöelimissä on tärkeää. Muuten on Nean mielestä melko mahdotonta muodostaa käsitystä enemmistön mielipiteistä.

Nean vinkit hallitusjäsenyyttä pohtiville
 

•Perehdy siihen, mitä hallitus oikeasti tekee, ja mitä sen toimivaltaan kuuluu ja ei kuulu. Toiminta on enemmän pitkän tähtäimen asioissa, ei niin käytännönläheisissä, kuten muu asukastoiminta on.

•Ajankäytöltään hallitustyö on paljon muutakin kuin kokoukset. Perehtyminen käsiteltäviin aiheisiin, ennakkomateriaaleihin tutustuminen jne. vievät yllättävän paljon aikaa. Toinen aikaa vievä asia on kaupungin päätöksenteon seuraaminen. Näihin molempiin on hyvä panostaa, jotta kokouksessa ymmärtää mihin on ottamassa kantaa.

•Ota haltuun keskeisimmät taloustermit kuten osakeyhtiölaki, yhtiöjärjestys, omistajan asettamat yhtiön tavoitteet sekä kuntayhtiöissä hankintalaki.

•Kysele, sillä kukaan ei tiedä kaikkea, eivät myöskään poliittiset hallitusjäsenet, joten jos jotain ei tiedä niin kannattaa rohkeasti kysyä!

•Muista luottamuksellisuus, sillä hallituksen päätökset ja keskustelut ovat luottamuksellisia. Päätöksistä voi puhua vasta kun ne ovat julkisia ja hallituksen ääntä ulospäin käyttää pääsääntöisesti vain puheenjohtaja. Käytännössä siis verkostoituminen tarkoittaa tiedon keruuta ja hahmottamista itselle, ilman että voi asukkaille jakaa muuta kuin julkista tietoa.

•Kaikki yllä olevat ovat opeteltavissa eli tärkeintä on halu yhteistoimintaan yhteisen hyvän eteen! Sillä pötkii jo pitkälle.

•Jos yhtään kuulostaa omalta jutulta, kannattaa ehdottomasti harkita.

 

Teksti ja kuvat: Ida Oljemark

 

Yläkuva: Nea Fagerroth esitteli Vuokralaispäiväristeilyllä kokemuksiaan asukashallinnosta ja antoi vinkkejä hallitustyöskentelyyn.


Takaisin sivun alkuun