Itsenäistyvän nuoren ja vanhemman yhteistyö helpottaa muuttoa

Astioita mustaan muovilaatikkoon pakkaava vaaleahiuksinen nainen sekä Bauhausin isoa pahvista muuttolaatikkoa käsisään kantava vaaleahiuksinen nainen.

Nuoren omilleen muuttaminen ja asunnon etsiminen on iso vaihe elämässä. Se tarkoittaa itsenäistymistä, mutta se ei suinkaan tarkoita, että vanhempien ei pidä olla prosessissa mukana. Vanhemmat voivat auttaa asunnon etsimisessä ja muistuttaa asioista, joita nuorelle ei tule itselle mieleen.

Sipoolaislähtöiset ystävykset Emma Nyberg ja Matilda Åberg ovat jo ehtineet asua omillaan eri paikkakunnilla, Matilda Ruotsissakin. Tänä kesänä he muuttivat Helsinkiin kimppakämppään, jotta saivat helpotetusta asumisen kustannuksiin. Molemmat haluavat asua nykyisessä elämäntilanteessa vuokralla, mutta tulevaisuudenhaaveena on myös omistusasunto. Eri paikkakuntien ja jopa maiden erot ovat heidän mielestään joskus isojakin.

– Helsingissä tarjontaa on paljon enemmän, mutta se tarkoittaa myös enemmän hakijoita per asunto kuin Karjaalla. Asunto on kuitenkin aina Helsingistäkin löytynyt, joko itse etsimällä tai perheen kontaktien kautta. Lähinnä etsin asuntoa aina netistä ja Facebook-ryhmistä asuntoilmoituksia, kertoo 24-vuotias Emma.

Vuokralla asuminen on Suomessa käytännössä joka saralla helpompaa kuin Ruotsissa. Matilda on asunut ja työskennellyt välittäjänä Tukholmassa, ja hän kokee suomeen takaisinmuuttamisen paljon helpommaksi.

– Täällä vuokrat ovat kyllä vielä suhteellisen hyvällä tasolla, ja asunnon voi oikeasti saadakin. Ruotsissa vuokraoikeutta voi odottaa monta kymmentä vuotta, ja sitä ennen asuminen on kallista ja arvaamatonta. Mielestäni Ruotsissa mikään ei käytännössä ole paremmin kuin täällä, ja asunto löytyi Helsingistä paljon helpommin kuin sieltä, kertoo 24-vuotias Matilda.
 

Omista toiveista ei kannata tinkiä

Asuntoa etsiessä jokaisella on erilaiset vaatimukset. Ei ainoastaan itse asunnon, vaan myös asuinympäristön ja jopa vuokranantajan osalta. Vaatimukset vaihtelevat myös yksin- ja kämppisasumisessa.

– Itselläni on koira, mikä totta kai vaikuttaa asunnon etsimiseen. Lähinnä kun katson asuntoilmoituksia huomaan ensin sen sijainnin, ja miten se vaikuttaa omaan elämiseeni, onko alueella lähellä koirapuisto, pääsenkö töihin hyvin julkisilla, kaikkea tällaista. Monet asiat vaikuttavat, mutta ne, joista en suostu tinkimään on sijainti, tiskikone ja hyvät varastotilat, toteaa Emma.
 

Rento mutta asianmukainen vuokranantaja mieleen

Myös vuokranantaja voi olla suuri tekijä siihen, vaikuttaako asunto mukavalta. Nykyään monien mielestä toivottu tapa pitää yhteyttä vuokranantajaan on tekstiviestin tai sähköpostin kautta. Kuitenkin molempien mielestä akuuteissa asioissa on aina hyvä soittaa.

– Nykyinen vuokranantajani on mielestäni nuorelle sopiva. Koen, että pieni rentous ja huumori on hyvästä, mutta haluan kuitenkin, että asiat käydään hyvin ja asianmukaisesti läpi. Nuorille liian tiukat vuokranantajat voivat tuntua ikäviltä, mutta liian lepsu ei saa kuitenkaan olla, pohtii Emma.
 

Vanhemmat voivat auttaa monella tavalla

Vanhempien rooli asunnon haussa ja muutossa voi olla hyvinkin iso. Kotoa poismuutto on toki itsenäistymisen aikaa, mutta se ei tarkoita, että ihan yksin pitäisi jäädä. Emman äiti Tina Nyberg kertoo olevansa lapsen niin pyytäessä tietyillä osa-alueilla hyvinkin aktiivinen, kun asuntoja on etsitty.

– Erityisesti ensimmäistä asuntoa etsiessään tyttäreni pyysi, että auttaisin sen etsimisessä ja tarkkailisin asuntoilmoituksia. Myös ensikontakti vuokranantajaan tuli minulta. Kuitenkin koen, että liian hyysäävä ei saa olla, mutta harvemmin kukaan pärjää muutossa yksin iästä riippumatta. Nykyään asuntoja voi etsiä niin monesta eri paikasta, ja poikani asunto saatiin esimerkiksi Facebook-ryhmän kautta, kertoo Tina.

Erityisesti ensiasuntoa etsiessä on monia pieniä asioita, joita nuorelle ei ehkä tule mieleenkään hoitaa. Tästä syystä vanhempien on hyvä olla prosessissa mukana, jotta apua saa tarvittaessa.

– Itse ainakin koen, että vuokralle muuttaessa on monta seikkaa, jotka eivät ole nuorille itsestäänselvyyksiä. Totta kai jokainen saa hoitaa asiat tyylillään, mutta vanhempien on hyvä antaa tuki käytännön asioissa, jotta sopimukset sun muut tulevat varmasti hoidetuksi, toteaa Matilda.
 

Muuton henkistä puolta ei pidä vähätellä

Vaikka asunnon etsiminen ja muutto on hyvin käytännönläheinen prosessi, muuton henkinen puoli tuntuu monilta unohtuvan.

– Vaikka nuori pystyisikin hoitaa asiat hyvin pitkälti itse, on vanhempien hyvä muistaa, että muutto on aina henkisesti hyvin raskas prosessi. Uusi naapurusto tai jopa kaupunki ei heti tunnu omalta, ja nuorta kannattaakin muistuttaa siitä, että on ihan ok olla vähän koti-ikävä. Kantoapua voi aina tarjota, mutta myös henkisesti kannattaa olla prosessissa läsnä, toteaa Tina. 

 

Teksti ja kuvat: Ida Oljemark
 

Sivun toinen kuva: Matilda Åberg (tässä kuvassa) ja Emma Nyberg muuttivat Helsinkiin kimppakämppään, jotta asumisen kustannukset olisivat matalammat. Emman äiti Tina Nyberg muistuttaa, että vanhempien kannattaa olla muutossa sekä käytännön apuna, että antamassa myös henkistä tukea tarvittaessa.


Takaisin sivun alkuun