NÄKÖKULMA: Miltä näyttää valtion tukeman asuntotuotannon tulevaisuus?

Valkoiseen kauluspaitaan ja mustaan puvun takkiin pukeutunut mies hymyilee kameralle.

Hallitusohjelma on muokkaamassa kohtuuhintaisen asumisen ja asuntotuotannon roolia ja edellytyksiä hyvin merkittävästi lähivuosina. Hallituksen yhtenä tavoitteena on vähentää valtion tukemaa asuntotuotantoa.

Luvassa on historiallisia toimia, joita ei nähty kertaakaan sen 75 vuoden aikana, jolloin meillä on toteutettu kohtuuhintaista asumista. Jo nyt on päätetty muun muassa lopettaa uusien asumisoikeusasuntojen rakentaminen, ajaa alas Ara-virasto sekä lopettaa Valtion asuntorahasto. Tänä ja ensi vuonna tehdään maan hallituksessa lisää tärkeitä päätöksiä, jotka vaikuttavat kohtuuhintaiseen asumiseen ja asuntotuotantoon merkittävästi.

Suomalaisen yhteiskunnan yhtenäisyyden yhtenä keskeisenä elementtinä on ollut varsin käytännönläheinen ja tavoitteellinen suhtautuminen yhteiskunnan kehittämiseen. Tällä hallituskaudella olemme kuitenkin nähneet aiempaa selvästi enemmän ideologiaan, johonkin tiettyyn uskomukseen perustuvaa politiikkaa. Tämä näkyy myös valtion asuntopolitiikassa, joka aiempaan verrattuna perustuu lähinnä vain vahvaan uskoon vapaiden markkinoiden kaikkivoipaisuudesta asuntopolitiikassa.

Kun politiikkaa tehdään vahvoista ideologisista näkökulmista, saattaa silloin helposti unohtua päätösten vaikutukset todellisuuteen. Asuntomarkkinoiden osalta kannan itse tätä huolta. Päätösten vaikutuksia ei tiedetä ja vaarana on, että olemme asuntopolitiikassa esimerkiksi Englannin, Alankomaiden ja Ruotsin tiellä. Näissä kaikissa maissa on asuntomarkkinoiden markkinaehtoistamisen seurauksena esimerkiksi asumisen hinta noussut, häätöjen määrä kasvanut, kohtuuhintaisten asuntojen määrä vähentynyt ja erilainen eriytyminen kunnissa kasvanut. Tätäkö haluamme myös Suomeen?

Olemme onnistuneet Suomessa tähän saakka asuntopolitiikassa kansainvälisesti verrattuna erittäin hyvin. Tästä on osoituksena esimerkiksi toimivat asuntomarkkinat, asunnottomuuden väheneminen ja jollakin tavalla kurissa pysynyt asumisen hinta. Meitä ja pitkäaikaisia toimiamme ihaillaan maailmalla ja niihin tullaan tänne eri puolilta maailmaa myös tutustumaan. Nyt tämä kaikki on vaarassa muuttua, sillä kuten edellä kuvasin, hallitusohjelman ja hallituksen erilaisin päätöksin aiotaan rikkoa toimivia järjestelmiä.

Onko tulevaisuus siis se, että muutaman vuoden päästä Suomessa nykyinen kohtuuhintaisen asuntotuotannon järjestelmä on monilta osin ajettu alas ja löydämme itsemme tilanteesta, jossa joudumme aloittamaan lähes kaiken alusta? Toivottavasti ei.

 

Jouni Parkkonen

Kirjoittaja työskentelee vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöiden toimialajärjestön, Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry:n toimitusjohtajana.


Takaisin sivun alkuun