Asuntopoliittiset muutokset toivat aiheita Vuokralaispäivien ohjelmaan

Suna Kymäläinen hymyilemässä värikäs huivi kaulassaan.

Asuntopoliittiset muutokset toivat tämänkertaisiin Vuokralaispäiviin paljon ajankohtaista asiaa käsiteltäväksi. Aiheesta enemmän sivulta 4 alkavissa artikkeleissa. Käsittelin hallituksen toimia myös risteilyn avajaispuheessani. Tuon tässä pääkirjoituksessa esiin puheeni pääkohdat.

Asumistukileikkaukset tulivat jo keväällä voimaan yleisen asumistuen osalta ja opiskelijoille osoitetut tukileikkaukset ovat tulossa voimaan ensi vuonna. Asiantuntijat varoittelivat jo hyvissä, että esimerkiksi häädöt lisääntyvät leikkausten myötä. Vain puoli vuotta asumistukimuutoksen jälkeen häädöt ovatkin lisääntyneet dramaattisesti.

Tilanteeseen vaikuttaa asumistukileikkausten lisäksi myös perustoimeentulotukeen tehdyt muutokset. Samoin asiaan vaikuttaa muihin sosiaalitukiin tehdyt leikkaukset, kohonneet elinkustannukset ja lisääntynyt työttömyys, jotka kaikki kaventavat erityisesti matalapalkkaisissa töissä olevien ihmisten toimeentulomahdollisuuksia. Näistä ihmisistä on kovaa vauhtia kehittymässä myös uusi asunnottomien ryhmä.

Vuokralaiset ry vaati jo keväällä seurantatutkimusta sosiaalitukien leikkauksista. Tutkimus tarvitaan pikimmiten, ja myös korjaavat päätökset, jotta ihmisiä ei ajeta ahdinkoon, josta ylös pääseminen on liian vaikeaa.

Nyt ajetaan alas systemaattisesti myös valtion tukemaa asuntotuotantoa muun muassa lakkauttamalla asoasuntojen tuotantotuki, supistamalla erityisryhmien kuten opiskelija-asuntojen ja ikäihmisten asuntojen tuki lähivuosina minimiin, määräämällä korkotukilainoille takausmaksu, jota ei saa kattaa vuokrilla sekä siirtämällä Valtion asuntorahaston varat valtion budjettiin. Näillä päätöksillä, joista osa on lopullisia, saadaan aikaan se, että asuntotuotanto tulee olemaan jatkossa ensisijaisesti markkinaehtoista.

Ja mikä onkaan tällaisen politiikan lopputulos? Olemme jälleen tässä matalasuhdanteessa nähneet, kuinka vapaarahoitteinen asuntotuotantoa ei rakenneta niin paljon kuin tarvittaisiin. Ja seurauksena on, että parin kolmen vuoden päästä meillä on edessä asuntopula, mikä tarkoittaa asumisen hinnan voimakasta nousua. Asuntorahaston sulauttaminen valtion budjettiin puolestaan aiheuttaa sen, että valtio ei voi käyttää ara-tuotantoa jatkossa matalasuhdanteessa lisäämään asuntotuotantoa. Ara-tuotannon väheneminen kasvattaa väistämättä asumisen hintaa, jonka asukkaat maksavat.

Toivottomuuteen ei kuitenkaan pidä vaipua, vaan taistella entistä kiivaammin sen puolesta, että asukkaan näkökulma tulisi nähdyksi. Ja se näkökulma on, että kohtuuhintaista asumista ja sen tukemista tarvitaan jatkossakin. Suomella ei ole pienenä kansakuntana varaa tiputtaa ketään pois kelkasta. Kaikkia meitä tarvitaan rakentamaan yhteiskuntaa. 

Aktiivista syksyä kaikille lukijoille!

 

SUNA KYMÄLÄINEN
Puheenjohtaja
Vuokralaiset VKL ry,
kansanedustaja


Takaisin sivun alkuun