Asojärjestelmää ei saa heikentää viranomaistoimin
Lakiin asumisoikeusasumisesta on ehdotettu mahdollisuutta myydä asotalo asuntojen vajaakäyttötilanteissa. Tällä hetkellä vajaakäyttöä ei juurikaan ole eli tyhjäkäyttökustannuksia ei synny.
– Markkinatilanne voi toki muuttua ja lailla pitää luoda toimintaedellytykset myös siihen tilanteeseen. On kuitenkin varmistettava, että omistajayhtiö tekee jatkossakin kaikkensa, jotta vajaakäyttöä ei synny. Sitä tahtotilaa ei saa myöskään viranomaispäätöksin horjuttaa, korostaa toiminnanjohtaja Anne Viita.
Vuokralaiset ry:tä huolestuttaa ympäristöministeriön kanta, että vasta 30 vuotta vanhoja taloja ei suositella korjattavaksi. ARA ei tällä hetkellä myönnä perusparantamislainaa kaikille asotaloille.
– Korjauslainoituksia on hylätty taloilta, jotka ovat lähes täyskäytössä. ARAn hylkypäätökset vauhdittavat talojen vajaakäyttöä ja saattavat aiheuttaa tilanteen, jossa omistajalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin luopua kohteesta, toteaa Viita.
Tilanne voisi vaikuttaa myös vuokra-asumiseen.
– Uhkana on, että korjaamattomia asumisoikeustaloja päätyisi vuokrataloiksi. Silloin heikennettäisiin vuokralla asumisen laatua ja imagoa, toteaa Viita.
Vuokralaispäivillä kysyttiin myös asolaista
Lainsäädäntöneuvos Anu Karjalainen esitteli asumisoikeuslain uudistamista myös Vuokralaispäivillä, joista on juttu tämän lehden ensimmäisellä aukeamalla. Osallistujia kiinnosti erityisesti lakiin liittyvä omistajayhtiöiden mahdollisuus myydä asuntoja sekä ARAn linjaus vanhojen asoasuntojen korjauslainoituksesta.
Karjalainen vakuutti myyntivaihtoehdon olevan tiukasti säännelty ja valvottu. ARAn korjauslainoituksen linjaukset hän näki liittyvän lähinnä tilanteisiin, joissa talon asunnoilla ei ole enää kysyntää asumisoikeuskäytössä.