Häiriöasukkaan häätö pitäisi olla helpompaa
Asumisrauha häiriintyy monissa asuinyhteisöissä yhdenkin häiritsevää elämää viettävän asukkaan takia. Häirikkö pitäisi Vuokralaiset ry:n mielestä saada nykyistä helpommin ulos talosta, jotta asumisrauha saadaan muille asukkaille.
Asuintaloissa suurin osa asukkaista viettää hyvää ja tavallista elämää. Yhden häiriöasukkaan häädön odottelu saattaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn selvityksen mukaan kestää keskimääräinen jopa 8,5 kuukautta.
– Noin pitkä aika on aivan liian pitkä aika asukkaille odottaa asumisviihtyvyyden palautumista. Näin saattaa olla, vaikka asiaan olisi reagoitu asukkaiden ja asunnon omistajan taholta nopeastikin. Ja hyvä, että reagoidaan, sillä häiriöihin pitääkin puuttua heti. Se nopeuttaa häätöprosessia, kertoo toiminnanjohtaja Anne Viita.
Hallitusohjelma lupaa helpotusta tilanteeseen
Uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että taloyhtiöille halutaan helpotusta häiriötilainteisiin puuttumiseen.
– Vuokralaiset ry kannattaa ehdottomasti ajatusta, sillä on selkeästi väärin, että häirikköasukasta ei saada nopeasti häädettyä. Korostamme kuitenkin myös sitä, että häätö pitää tapahtua aina käräjäoikeuden kautta, mikä edellyttää, että tuomioistuimen resursseja pitää lisätä. Häätö ei voi kestää kahdeksaa kuukautta, painottaa toiminnanjohtaja Anne Viita.
Häiriöihin puuttumista helpottaisi Viidan mukaan esimerkiksi se, että poliisi olisi velvollinen luovuttamaan häirikköasukkaan huoneistossa käyntiä koskevan raportin asunnon omistavalle vuokranantajalle ja tulemaan tarvittaessa todistajaksi oikeuteen.
– Takavuosina poliisilla oli mahdollisuus raportoida käynnistään asunnon omistajalle ja se käytäntö pitäisi saada voimaan uudelleen. Kun näin ei nyt ole, häätöprosessi hankaloituu, koska monessa tapauksessa asukkaat eivät halua tai uskalla lähteä valittamaan häiriöistä, korostaa Viita.
Myös yhtiöt toivovat lakimuutosta
Vuokra-asuntoja omistavat yleishyödylliset yhtiöt ovat samoilla linjoilla Vuokralaiset ry:n kanssa. Jos asumisrauha rikkoutuu häirikköasukkaan takia, tilanne pitäisi saada nopeasti korjattua.
– Jos poliisilla olisi mahdollisuus raportoida häirikköasukkaan luona käymisestä, se helpottaisi ja nopeuttaisi prosessia paljon. Häirityn asukkaan kannalta olisi myös helpotus, jos ei tarvitsisi tulla todistamaan asiassa, toteaa Järvenpään Mestariasunnot Oy:n toimitusjohtaja Veikko Simunaniemi.
Häiritsemistä on Simunaniemen mukaan monenlaista kuten esimerkiksi äänekäs elämä usein yöaikaan, tupakointi asunnossa ja parvekkeelle tai uhkaava käytös toisia asukkaita kohtaan. Häätöön johtavat usein myös maksamattomat vuokrat tai vastikkeet.
Oulun Sivakan isännöintipäällikkö Jouni Hautamäki korostaa, että yksi häiriöasukas voi aiheuttaa muiden asukkaiden poismuuton talosta, mikäli häiriöt jatkuvat pitkään. Häiriöasukas myös leimaa koko asukaskuntaa naapurikiinteistöjen silmissä.
– Kaikista häiriöistä, joissa poliisi käy paikalla emme saa naapureilta ilmoitusta syystä tai toisesta. Siksi poliisin raportointimahdollisuus kiinteistön omistajalle olisi hyvä asia, toteaa Hautamäki.