Tutkimus selvitti suomalaisten kodinhuoltotaidot - nuorilla eniten opittavaa

Käynnissä on keittiön uunin puhdistus; siivoojalla on kädessään keltaiset kumihanskat ja hän suihkuttaa uuniin pesuainetta suihkepullosta pyyhkien samalla uunia siivousliinalla.

Useimmat meistä osaavat kokata, imuroida ja pyyhkiä pölyt, mutta miten luonnistuvat kodin pienet, mutta tärkeät huoltotyöt? Asuntosäätiö selvitti, mitkä huoltotyöt ovat suomalaisten mielestä pakollisia osata ja kuinka hyvin ne osaamme. Tulosten mukaan asumisen alkutaipaleella olevilla nuorilla on eniten opeteltavaa – paitsi digilaitteiden asennuksessa.

Omakotitalossa asuvalle kodin huoltotyöt ovat yleensä tuttuja, mutta myös muissa asumismuodoissa tulee vastaan kodin kunnon kannalta tärkeitä ylläpitotehtäviä. Moni ei välttämättä tiedä, mitä kaikkia huoltotöitä kerrostaloasuntokin vaatii pysyäkseen kunnossa.

– Suomalaiset tuntuvat pitävän tärkeänä sitä, että kotia osataan huoltaa myös ilman ulkopuolisten apua. Tutkimuksessamme näkyy, että useimmat selviävät hyvin myös harvemmin vastaan tulevista kodin pienistä huoltotöistä, Asuntosäätiön viestintäjohtaja Johanna Otranen kertoo.
 

Hajulukot ja ilmanvaihdon suodattimet harvalla hallussa

Suomalaiset ovat varsin omatoimista kansaa. Yhdeksän kymmenestä on sitä mieltä, että jokaisen aikuisen on osattava vaihtaa lamppu ja sulattaa pakastin. Myös uunin puhdistus ja ikkunoiden pesu nousevat korkealle pakollisten taitojen listalla.

Yli neljä viidestä suomalaisesta kertoo nämä toimet myös osaavansa. Hankaluuksia aiheuttavat sen sijaan ilmastointilaitteen suodattimen vaihto ja lavuaarin viemärin hajulukon puhdistaminen: ensimmäisestä kertoo suoriutuvansa vain 42 prosenttia ja jälkimmäisestä 64 prosenttia suomalaisista.

Sen sijaan suhtaudumme armollisemmin teknisempiin taitoihin, kuten digilaitteiden asentamiseen ja ilmastoinnin suodattimen vaihtoon. Noin puolet meistä on sitä mieltä, että aikuinen selviää kyllä ilman kyseisiä taitoja.  
 

Nuorilla kodin huoltotyöt vielä hakusessa

Sukupolvien välillä on eroja arkisten taitojen hallinnassa. Nuoret 18–30-vuotiaat ovat läpi linjan vanhempia ikäpolvia epävarmempia huoltotaidoistaan. Yhdessä askareessa nuorempi polvi on kuitenkin ylivoimainen. Kolme neljästä kertoo osaavansa asentaa digilaitteita, kun 55–69-vuotiaista tämän hallitsee vain joka toinen.

– Kodinhoito on elinikäistä oppimista: harva osaa puhdistaa liesituulettimen tai vaihtaa sulakkeet, jos ei ole sitä aiemmin tehnyt. Kun nuoret muuttavat omilleen, he saattavat kohdata näitä tilanteita ensimmäistä kertaa. Olisikin tärkeää opettaa nuorille myös kodin huoltotaitoja, silloin voidaan välttyä monelta harmilta, Otranen kannustaa.
 

Kainuun ja Lapin asukkaat odottavat eniten omatoimisuutta

Taitavimmat kodinhoitajat löytyvät Asuntosäätiön tutkimuksen mukaan Kymenlaaksosta: siellä asukkaat arvioivat omat taitonsa kokonaisuutena korkeimmalle. Kärkisijoille nousevat myös Kainuu, Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa. Heikoin osaaminen kodin huoltotöissä on tulosten mukaan pääkaupunkiseudulla.

Kainuussa ja Lapissa myös odotukset osaamiselle ovat kovimmat: peräti yli 90 prosenttia alueen asukkaista listaa välttämättömiksi taidoiksi pakastimen sulattamisen, liesituulettimen puhdistuksen, ikkunoiden pesun, lamppujen vaihdon ja uunin putsaamisen. Suopeimmin huoltotaitojen puutteeseen suhtaudutaan pääkaupunkiseudulla ja Satakunnassa, missä listataan vähiten pakollisia taitoja.
 

Vinkkejä kodinhuoltotaitoihin

Jos sinäkin pohdit, että ilmastointilaitteen suodattimen vaihto tai lavuaarin viemärin hajulukon puhdistaminen ei kuulu vahvuuksiisi, kannattaa käydä oman vuokranantajan verkkosivuilla, mistä voi löytyä hyviä neuvoja juuri sinun asuntosi huoltotoimiin. Verkosta löytyy myös lukuisia YouTube-videoita, joissa opastetaan kodinhuoltotoimiin. Käytännöllisissä videoissa saa melkein kuin kädestä pitäen opastusta, ja voi huomata, että kyse ei ole useinkaan kovin vaikeista puuhista.

Lisäksi Marttojen sivuilta osoitteesta www.martat.fi löytyy valtavasti hyviä kodinhuoltovinkkejä

Lue täältä myös vinkit uunin puhdistukseen


Takaisin sivun alkuun