Asunnon vuokraus
Asunnon vuokraus
Kaikki merkittävät vuokranantajat löytyvät verkosta. Hae esimerkiksi Googlesta hakusanalla ”vuokra-asuntoja”. Hyvän listauksen vuokra-asuntojen tarjoajista löydät myös Mistä löytää vuokra-asunto? -sivultamme.
Katso myös:
– Vinkkimme turvalliseen asunnonvuokraukseen ja
Vuokranantaja voi vuokrata asuntoaan joko itse tai hyödyntäen välittäjäfirman palvelua.
1. Vuokranantaja vuokraa itse
Vuokranantaja vuokraa huoneistoaan usein itse. Vuokranantaja tuntee vuokraamansa asunnon hyvin ja osaa vastata vuokralaisen kysymyksiin koskien yhtiön yhteisiä tiloja. Vuokranantaja tietää tekemänsä remontit ja on yleensä osakkaana hyvin selvillä myös taloyhtiössä suunnitteilla olevista remonteista. Vuokranantaja ei kuitenkaan välttämättä ole asiantuntija asuinhuoneiston vuokrauksessa. Vuokrasuhteen osapuolten avuksi on markkinoilla monia oppaita sekä erilaisia neuvontapalveluja. Vuokrasopimusta tehtäessä kannattaa hyödyntää valmiita lomakepohjia, jotta aikaan saadaan molempia palveleva vuokrasopimus.
Suomen Vuokranantajat
Suomen Vuokranantajat neuvovat omia jäseniään puhelimitse asunto-osakeyhtiöihin, vuokraukseen ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä sekä järjestävät koulutustilaisuuksia. www.vuokranantajat.fi
Kiinteistöliitto
Kiinteistöliitolla on kaikille avoin maksullinen puhelinneuvontapalvelu, erityisesti asunto-osakeyhtiöihin liittyvissä kysymyksissä sekä maksuton puhelinneuvonta omille jäsenilleen. www.kiinteistoliitto.fi
2. Välittäjän käyttö
Vuokranantaja voi hoitaa vuokraamisen itse tai käyttää apuna välittäjää. Myös vuokralainen voi käyttää välittäjää. Välittäjän tehtävänä on hoitaa huoneiston näytöt vuokralaiselle, saattaa vuokrasopimuksen osapuolet yhteen sekä auttaa vuokrasopimuksen laatimisessa. Välitysliikkeen on suoritettava välitystehtävä ammattitaitoisesti, huolellisesti ja hyvää välitystapaa noudattaen sekä ottaen huomioon toimeksiantajan ja myös tämän vastapuolen edut. Sekä vuokranantaja että asunnon hakija voivat siis tehdä kirjallisen toimeksiannon välittäjälle. Nykyisen välittäjälainsäädännön mukaisesti toimeksiannon tekijä vastaa välityspalkkion suorittamisesta. Välittäjän toimintaa säädellään laissa kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä 1074/2000.
FINLEX ® - Ajantasainen lainsäädäntö: 15.12.2000/1074
3. Vuokralainen, vuokrakohteen valinta ja huoneistoon tutustuminen
Vuokralainen valitsee asunnon kodikseen. Tärkeitä seikkoja ovat huoneiston kunto, vuokran määrä sekä vuokrasuhteen turvallisuus ja pysyvyys. Hyvän vuokratavan mukaista on, että vuokranantaja kertoo tiedossaan olevista huoneiston käyttöön vaikuttavista remonteista, jotta vuokralainen voi pohtia haluaako muuttaa huoneistoon, jossa on lähitulevaisuudessa tulossa remontteja. Vuokralaisen kannattaa myös itse tiedustella ja selvittää vuokranantajalta onko tällaisia remontteja tulossa tai onko huoneisto tarkoitus myydä. Huoneiston käyttöön vaikuttavia remontteja ovat muun muassa julkisivu-, parveke- ja putkiremontit.
Vuokralaisen kannattaa vuokrakohteen valinnassa kiinnittää huomioita myös huoneiston ulkopuolisiin asioihin kuten siihen, millaisia julkisia kulkuyhteyksiä huoneiston läheisyydessä on sekä siihen, millaisia etäisyyksiä on kauppoihin, kouluihin, päiväkoteihin, harrastuksiin ja muihin palveluihin.
Huoneiston ja taloyhtiön kunnolla on merkitystä vuokratasoa määriteltäessä. Pesutupa, kuivaushuone, kylmäsäilytystilat kuten myös autopaikoitus ja kiinteät laajakaistayhteydet voivat olla päätöksenteossa merkittävässä asemassa.
Huoneistoon tutustuessa on hyvä katsoa läpi kaikki huoneet. Esittelytilanteessa vuokranantajan (tai välittäjän) on huolehdittava, että valaistus on riittävä huoneiston tutustumiseen. Pääsääntöisesti vuokra-asunnossa olevat kodinkoneet (liesi & jääkaappi–pakastin) kuuluvat vuokrasuhteeseen ja niiden voi olettaa toimivan. Jos huoneistossa on kodinkoneita, joita et osaa käyttää, pyydä käyttöohje. Uusien asuntojen kehittynyt kodintekniikka vaatii osaamista. Vuokranantajan velvollisuuksiin kuuluu huolehtia tarvittavasta opastuksesta.
Tutustumisen yhteydessä on hyvä kiinnittää erityistä huomioita ympäristöstä kuuluviin ääniin sekä mahdollisiin huoneistoon kulkeutuviin hajuihin ja käryihin (tupakointi, ravintolat). Pääväyliltä ääniä voi kuulua myös öiseen aikaan.
Vuokramarkkinat toimivat nykyisin suurelta osin verkon välityksellä ja toisinaan vuokrahuoneisto voidaan jopa vuokrata käymättä ensin sitä paikan päällä tutkimassa. Tällöin korostuvat asuntoilmoituksessa annettavat tiedot vuokrahuoneistosta. Huoneiston kuvien ja tietojen tulee vastata huoneiston kuntoa sekä materiaalien oikeellisuudesta on huolehdittava.
Selvitä kuuluuko huoneistoon ulkopuolisia säilytystiloja kuten kellari- tai vinttikomeroa. Et voi automaattisesti olettaa varastotilan kuuluvan vuokrasopimukseesi. Tarkista onko käytössäsi ulkoiluvälinevarastoa, pesutupaa tai saunaa, autopaikkaa tai autotallia.