Korjaus- tai muutostyöstä on ilmoitettava asumisoikeuden haltijalle vähintään kuusi kuukautta ennen työn aloittamista

16.7.2024

Vaalea kerrostalo, jonka porrasmainen muoto muistuttaa pyramidia.

Apulaisoikeuskansleri on saattanut ARA:n tietoon vastaanottamansa kantelun pohjalta tekemänsä asumisoikeuslain arvioinnin. Siitä käy ilmi, että asumisoikeusyhtiön saatua ARA:lta luvan aloittaa peruskorjaushankkeen, työn voi aloittaa aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua luvan saamisesta. 

Apulaisoikeuskansleri toimitti ARA:lle kantansa, että lainkohta tarkoittaa työn aloittamisella hetkeä, jolloin remontti alkaa, eikä hetkeä, jolloin asumisoikeusyhtiöllä herää tarve lähteä kartoittamaan mahdollisuutta remonttiin, kuten tähän saakka on voitu tulkita.

Lainsäätäjä haluaa antaa tällä lainkohdalla asumisoikeusasukkaalle riittävästi aikaa varautua korjaus- tai muutostyöhön esimerkiksi järjestämällä itselleen korvaava asuminen sen ajaksi. Näin myös asumisoikeusyhtiöllä on riittävästi aikaa täyttää velvollisuutensa minimoida muutostyöstä asukkaalle aiheutuvaa haittaa.

Jos asumisoikeuden haltijalle aiheutuu perusparannuksen yhteydessä korvattavaa haittaa tai vahinkoa, asumisoikeusyhtiö on lähtökohtaisesti korvausvastuussa ja voi vapautua tästä vastuusta vain osoittamalla, ettei se ole perusparannuksen yhteydessä toiminut huolimattomasti tai tehnyt sellaista laiminlyöntiä, joka olisi johtanut vahinkoon tai haittaan.

Apulaisoikeuskanslerin julkaisu liittyen ARA:n ohjeistukseen asumisoikeusyhtiöiden perusparannuskorjauksissa (Avautuu uuteen selaimen ikkunaan)