Asumistukimuutokset kaunistavat tilastoja, mutta juurisyytä ne eivät poista

12.9.2024

Vuokralaiset VKL ry muistuttaa, että asumistukeen tehdyt muutokset eivät muuta sitä tosiasiaa, että asuminen on kasvukeskuksissa liian kallista sekä keskituloisille että pienituloisille. Hallitus ei kuitenkaan ole tekemässä mitään asumisen hinnan helpottamiseksi, päinvastoin vähentämässä kohtuuhintaista asuntotuotantoa.

– Hallitus haluaa karsia asumistukea, mutta ei puutu juurisyyhyn eli asumisen kalleuteen. Asumistuen muutoksilla kaunistetaan tilastoja, mutta todellisuudessa aiheutetaan ihmisille kohtuuttomia vaikeuksia ja yhteiskunnalle merkittäviä välillisiä kustannuksia vuosikymmeneksi, kuten 90-luvun alussa, jolloin vastaavilla toimenpiteillä saatiin aikaan ylisukupolvinen köyhyyden kierre, toteaa toiminnanjohtaja Anne Viita ja harmittelee, että erityisesti opiskelijoita kuritetaan kahta kautta, kun asumistukimuutos pakottaa tekemään opintojen ohessa töitä samaan aikaan, kun heitä patistetaan valmistumaan nopeasti.

Samalla, kun asumistukea karsitaan, hallitus on vähentämässä merkittävästi kohtuuhintaista asuntotuotantoa muun muassa leikkaamalla erityisryhmien kuten opiskelijoiden ja ikäihmisten asuntojen investointiavustuksia ja lakkauttamalla asumisoikeusasuntojen valtion tuen.

– Markkinaehtoisessa vuokra-asuntotuotannossa on kolmanneksen kalliimmat vuokrat Helsingissä kuin ara-asunnoissa. On vaikea ymmärtää, miksi hallitus ei tue tuotantoa, joka vähentää myös asumistukien tarvetta. Selite lienee halu edistää sijoittajien mahdollisuuksia markkinoilla. Kansalaisten etua hallituksen politiikka ei tue, toteaa Viita.

Ara-asuntojen tuen leikkaukset ovat myös ristiriidassa asumistuen saamisen vaateiden kanssa.

– Kela vaatii monia asukkaita vaihtamaan edullisempaan asuntoon tuen saamisen ehtona. Edullisempia asuntoja ei kuitenkaan ole tarjolla, sillä opiskelija-asuntosäätiöt, kunnalliset vuokranantajat ja yleishyödylliset toimivat pystyvät tarjoamaan vain pienelle osalle hakijoista asunnon, muistuttaa Viita.

Kela uutisoi 12.9.2024, että joulukuussa 2023 yleistä asumistukea saaneisiin kuului 14 prosenttia alle 65-vuotiaista kansalaisista. Suurin saajaryhmä oli opiskelijoita ja eniten tukea maksettiin suuriin yliopistokaupunkeihin.

Opiskelijoiden jälkeen eniten tukea saivat työttömät. Työssäkäyviä ruokakuntia oli 19 prosenttia. Kaikkiaan asumistukea sai yli 400 000 ruokakuntaa.

Hallitus on siirtämässä opiskelijat pois yleisen asumistuen piiristä opintotuen asumislisälle ensi vuoden elokuussa, jolloin suurimmalla osalla opiskelijoista tuen määrä vähenee. Kela arvioi, että tänä vuonna jo tehdyt asumistukileikkaukset ja tuen päättyminen omistusasunnoissa asuvilta vuoden vaihteessa myös vähentävät tuen saajien määrää.

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anne Viita, anne.viita@vuokralaiset.fi, Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483

 

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.