Asunnon vakuusmaksun palautus – yhteinen tarkastus apuna

18.7.2024

Vuokra-asunnon vakuusmaksun palauttamiseen liittyvät kysymykset ovat yksi yleisimmistä Vuokralaiset ry:n neuvontapalveluun tulevista yhteydenoton aiheista. Yhteinen alku- ja lopputarkastus vuokralaisen ja vuokranantajan kesken vähentää epäselvyyksiä.

Useimmissa vuokra-asunnoissa käytetään 1-2 kuukauden vuokran suuruista vakuusmaksua, joka maksetaan ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vakuusmaksu toimii asukkaan antamana takuuna siitä, että hän hoitaa asuntonsa ja siihen liittyvät velvollisuutensa asianmukaisesti.

Jos asunto on kunnossa vuokrasopimuksen päättyessä ja vuokrat maksettuna, asukas saa vakuusmaksun takaisin. Vuokralaiset ry:lle tulee paljon kyselyitä siitä, mitä kustannuksia vakuusmaksusta voidaan vähentää ja mikä on varmin tapa saada se kokonaisuudessaan takaisin.

– Vakuusmaksusta voidaan vähentää esimerkiksi maksamattomia vuokria tai korjauskuluja niistä korjattavista asioista, jotka eivät johdu asunnon normaalista kulumisesta. Normaalin kulumisen ja vahingoittumisen ero voi olla hankala määritellä, mutta yhteinen tarkastus vuokranantajan kanssa ennen ja jälkeen asumisen voi auttaa välttämään erimielisyyksiä, neuvoo Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Viita suosittelee tekemään kirjallisen huomautuksen asunnon mahdollisista puutteista vuokranantajalle, jotta asiasta jää merkintä arkistoihin muuton yhteydessä. Asunnon tilat voi myös valokuvata ennen muuttoa ja lähettää kuvat isännöitsijälle tai asunnon omistajalle sähköpostitse.

 

Neuvontapalvelu auttaa vuokrausasioissa

Onko sinulla kysymyksiä asunnon vuokraukseen, sopimukseen tai vaikkapa irtisanomiseen liittyen? Olipa kyseessä asumisen arkeen tai kiperään tilanteeseen liittyvä asia, Vuokralaiset ry:n neuvontapalvelu auttaa!

Neuvontapalvelumme vastaa numerossa 0600 9 1515. Puhelun hinta on 1,92 € /min+pvm. Palvelu on avoinna ma klo 8.30–14.00 sekä ti–to klo 8.30–13.30. 

Vuokralaiset ry:n jäsenille puhelinneuvonta on maksutonta numerossa 09 4770 360. Jäsenyys tarkistetaan puhelun alussa.

Yläkuva: Kuva on luotu keinoälyä avuksi käyttäen