Vuokralaiset ry:n vinkit muuttoon: Näin varmistat sujuvan siirtymisen uuteen kotiin

9.7.2024

Loppukesä on vilkasta aikaa vuokramarkkinoilla, kun uudet opiskelijat etsivät asuntoa tulevalta opiskelupaikkakunnaltaan. Osalle se saattaa olla ensimmäinen oma asunto. Jotta muutto uuteen kotiin sujuisi mahdollisimman mutkattomasti, Vuokralaiset ry muistuttaa ottamaan huomioon muutamia käytännön asioita. 

– Käy asuntonäytössä. Asuntonäyttö on ainoa tapa varmistaa, että asunto on vuokrailmoituksen mukainen – tai ylipäätään edes olemassa. Jos et itse pääse paikalle, pyydä ystävää tai sukulaista katsomaan asuntoa, neuvoo toiminnanjohtaja Anne Viita

Asuntotarjous tulee hyväksyä vain, jos on todellisuudessa valmis vuokraamaan kyseisen asunnon. Sopimus voi syntyä jo ennen varsinaisen vuokrasopimuksen allekirjoitusta. Sopimusta ei voi enää sen syntymisen jälkeen perua, vaikka löytäisi paremman asunnon toisaalta.  

Myös vuokrailmoitus kannattaa ottaa talteen. Vuokrasopimuksen on vastattava vuokrailmoitusta ja jos niissä on eriävyyksiä, vuokralainen voi vedota ilmoituksen sisältöön.  

– On tärkeää lukea vuokrasopimus läpi huolella. Jos ei ymmärrä kaikkia sopimusehtoja, tulee kysyä tarkennusta vuokranantajalta, painottaa Viita. 

Asuntoon on suositeltavaa tehdä alkutarkastus, mielellään yhdessä vuokranantajan kanssa. Tarkastuksessa käydään läpi asunnon kunto, ja kaikki havaitut viat ja puutteet kirjataan ylös. Asunnon kunto kannattaa tässä yhteydessä myös valokuvata tai videoida. 

Asuntoon kannattaa ottaa sähkösopimus ja kotivakuutus jo hyvissä ajoin ennen muuttoa. Muuttoilmoitus tehdään Postille, Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) sekä talon huoltoyhtiölle, jonka yhteystiedot löytyvät yleensä porraskäytävän ilmoitustaululta.  

– Vuokrasuhteen aikana asuntoa tulee hoitaa huolellisesti. Tähän sisältyy muun muassa säännöllinen siivoaminen. On hyvä muistaa, että esimerkiksi ilmanvaihtoventtiilin, lattiakaivon ja tiskikoneen suodattimen puhtaanapito kuuluu vuokralaisen vastuulle. Jos on epävarma, miten nämä tulisi tehdä, kannattaa kysyä asiasta vuokranantajalta, summaa Viita. 

 

Lisätietoja: 

Toiminnanjohtaja Anne Viita, anne.viita@vuokralaiset.fi, Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483

 

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.